Horari escolar proposat pel Claustre de professors

Hola de nou,

La Direcció de l’Escola, a petició dels delegats a l’últim Plenari de pares i mares, ens ha fet arribar un recull dels motius pel quals han decidit que el millor horari lectiu és el proposat pel Departament d’Ensenyament: de 9 a 12.30h i de 15 a 16.30h.

A continuació us adjuntem l’escrit:

“Benvolguts  pares i mares,

El Departament d’Educació ha modificat l’horari lectiu dels alumnes passant de sis  a cinc hores diàries, prescindint així, de la coneguda sisena hora.
El primer de juny d’enguany, va sortir publicat al DOGC l’ordre per la qual s’estableix el calendari escolar dels curs 2011-2012.
Amb caràcter general, l’esmentat òrgan estableix l’horari anterior a la implantació de la sisena hora, és a dir, de 9.00-12.30 h. i de 15.00-16.30 h.

El claustre de mestres de la nostra escola es va reunir per reflexionar dels avantatges i inconvenients de les diferents possibilitats horàries arribant a les següents conclusions:

 • Pedagògicament, el millor moment del dia per al procés d’ensenyament-aprenentatge és al matí, quan els alumnes estan més receptius i amb més capacitat de concentració. A mida que avança el dia, els nens/es estan més cansats i es distreuen amb més facilitat. D’aquí surt que l’horari continuat és el més adient.
 • En els darrers anys s’ha observat que els infants passen cada cop més hores al centre escolar entre acollida matinal, classes lectives, menjador, activitats extraescolars…(superior a la jornada laboral de vuit hores d’un adult)  sent un motiu més de l’augment de depressió, estrès, hiperactivitat per part dels nens/es. S’ha d’evitar, doncs, jornades llarguíssimes al centre escolar per a una correcta i sana maduració física, mental i emocional dels nostres alumnes.
 • Entenem que actualment, en el nostre model de societat, hi ha un problema de conciliació familiar-laboral que dificulta la jornada continuada escolar.
 • En cas de realitzar un horari de matí i tarda, es valora molt positivament que la tarda sigui d’una hora i mitja ja que els alumnes estan molt cansats i així es poden realitzar sessions de 45 minuts amb activitats més dinàmiques i curtes. L’horari de tarda podria ser de 14.30-16.00, o bé, de 15.00-16.30 hores.
 • Hi ha una altra possibilitat expressada per alguns pares i mares: fer l’horari matinal de 9:00-12:30 i el de tarda de 15:30 a 17:00 h. Els mestres pensem que aquest horari té alguns inconvenients: la franja horària del migdia és llarga ( de 3 hores quan amb 2 o 2 hores i mitja hi ha més que suficient), no redueix la jornada escolar general, encareix el preu del menjador,…
 • L’horari que proposa el Departament és un horari conegut que funciona i, probablement, el que faran la majoria de les escoles de Catalunya.

Per tant, com a claustre valorem que el millor horari, tenint en compte totes les conclusions, és el que proposa el Departament d’Educació, de 9.00-12.30 i de 15.00-16.30 hores, ja que dóna resposta a la realització de tres hores i mitja al matí (quan hi ha més atenció per part de l’alumnat), a sessions curtes a la tarda i a intentar reduir al màxim possible la jornada escolar tenint en compte la conciliació familiar-laboral.

Des de l’escola, volem fer conèixer a totes les famílies la nostra decisió tal i com ens van demanar els pares/mares delegats/des perquè us ajudi a decidir l’horari escolar dels vostres fills/es.”

Atentament, la Direcció de l’escola.

10 pensaments sobre “Horari escolar proposat pel Claustre de professors

 1. el més trist de tot és que la decisió final, presa pel Servei territorial al no haver-hi acord al consell escolar, va ser comunicada per mail als representants dels pares i mares. Un nou acte de valentia de la direcció de l’escola.

 2. Intentar comparar les hores que els nostres fills pasen a l’escola amb una jornada laboral és no tenir ni idea de com treballem la majoria. Si comptem les hores anuals restant vacances de nadal, setmana blanca, mitja jornada (que no intensiva) al juny, 2 mesos i mig a l’estiu i festes diverses a disposar, amb sort arribarem a la meitat d’una jornada laboral “standard”. Si a més sumem el fet que de les 9h a les 17h moltes hores són de pati, menjador, … és a dir: hores d’esbarjo, encara perd més pes l’argument de l’estrés.
  De fet em preocupa que algú que gosa fer aquest tipus de comparacions pugui ser responsable de preparar els meus fills per a un futur laboral que ni s’imagina.

  Els pares no deixem més hores els nens a l’escola per a anar al gimnàs ni a passejar. Ho fem per que és la única manera de mantenir els nostres llocs de treball !
  Ens grada? Penso que a la majoria no, però que els mestres facin menys hores no fa més que empitjorar la situació.

  El que provoca estrés als nens, és sortir de l’escola i haver de fer quantitats exagerades de deures per que a l’escola no ha donat temps de fer tot el temari.

  Si us plau, si jo fos mestre i hagués d’escollir el meu horari també intentaria plegar a les 16:30h o fer intensiu fins a les 14h (encara que a Finlàndia que són més llestos que nosaltres aconsellin descansar 15 minuts cada hora i no fer 5 hores seguides). Però no ens intentin explicar que ho fan per la canalla, que som tots grandets ja per a aquests contes de fades.

 3. Hola, com a a futura mare de l’escola i com a mestra d’escola pública, recolzo totalment l’opinió del claustre de professors. Aquest horari és el que ja s’havia fet sempre, abans de la sisena hora, ja fa uns 5 anys. Els alumnes tenen un rendiment molt baix a última hora de la tarda. Penseu que a Finlàndia, país amb uns resultats educatius excel.lents, fan 15 minuts de pati per cada hora de classe, per garantir la concentració i el rendiment dels alumnes. És clar que allà,els recursos són uns altres… La meva escola plegarà a les 16:30 i, per tant, a mi m’aniria molt millor que el meu fill plegués a les 5 per poder-lo recollir. Però estic segura que plegar abans i escurçar l’hora del menjador serà millor per la seva higiene mental. Jo em pregunto si, realment, les mares i pares que no poden arribar a les 16.30, podíen arribar a les 5?No dubteu de la bona voluntat dels mestres!Salut!

 4. Entenc els arguments que és donen sobretot els pedagògics però no els comparteixo del tot. No s’ha volgut veure que realment el problema és que ens treuen la 6a hora i que els alumnes tindran menys hores de classe i això és una pèrdua i no és justificable. I per altre banda no em serveixen els arguments en que ens diuen que els nens i nenes estan més hores a l’escola que els adults en el seus horari laborals. Fins i tot per un pare amb un horari privilegiat (de 9 a 16 h) i treballant a 15 minuts de l’escola li és quasi impossible compaginar el seu horari amb el dels fills sí pleguen a dos quarts de cinc sobretot si pensem que si és deixa els nens a les 9, aquest pare/mare ja no por entrar a treballar a les 9. Si entra tard a treballar també ha de plegar més tard de les 16 i ja no pot arribar a recollir els nens a les 16.30. Esperaran pacients els mestres a que aquest pare arribi tard a recollir els nens o haurà de deixar els nens a l’acollida matinal o a una extraescolar i així augmentar les hores que els nens están a l’escola i ja no es cumplirà amb aquestes mínimes hores que es recomanen?

 5. A l’escola jungfrau tenim el mateix problema i ens estem oposant. L’horari es decideix al consell escolar, i els pares tenim representacio suficient per influir o bloquejar la decisio. Anims!

 6. Si, si nosaltres de petits no hem patit cap mena de depressió ni estrés per sortir a les 17:00h o més i també feiem menjador. S’utilitza als nens per modificar uns horaris que només interessen als professors i a ningú més. Si no teniem problemes suficients… ara més. Visca la conciliació laboral i familiar!!!

 7. Esta muy bien que el profesorado y la profesionalidad que les corresponde analice la situación y solamente vea buenas medidas y una opción correcta con este cambio pero, no encuentran un motivo contrario a este a no ser el cansancio de los niños y la conciliación laboral -familiar????,
  como bien se dice en el escrito entienden que la sociedad de hoy en día dificulta la jornada lectiva pero, señores con este modo de actuaciones por parte de las personas implicadas en la educación de las futuras generaciones este modelo de sociedad no va a cambiar y por supuesto olvidémonos de conciliaciones.

 8. Una vegada més s’utilitza els nens per donar arguments a interessos partidistes, quina llastima……

 9. Si surtint a les 17 h els pares ja han de fer miracles, immagineu a les 16.30. Amb aquest horari no existeix cap conciliació familiar. I el fet de reduïr l’horari, serà pels mestres, perquè molt nenes que ara pleguen a les 17h, s’hauran de quedar a fer extraescolars cada dia (això significa plegar cada dia entre 17.30 i 18h) perquè els peguem anar a buscar.

  Quan nosaltres erem petits, plegavem entre 17 i 17.30 h i no feiem joranda intensiva al juny, i no ens ha passat res!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s